To nie przypadek, że Dzień bez Mięsa zbiega się z początkiem wiosny, gdy przyroda budzi się do życia… A wiecie, że na świecie aż 10% ludzi – często ze względów religijnych czy kulturowych – nie spożywa pokarmów mięsnych? Wieloletnie badania wykazały, że osoby takie żyją średnio o kilka lat dłużej, niż amatorzy mięska – czyż nie jest to wspaniały argument za tym, aby dietę wegetariańską dołączyć do sposobów na Fajne Życie?

Dzień dobry! 😀

Ten piątek to coś o wiele więcej niż tylko dzień bez mięsa. Dzisiaj wypada również Międzynarodowy Dzień Szczęścia! I właśnie w tym trudnym dla nas wszystkim okresie, powinniśmy docenić to wspaniałe życie, które zostało nam dane. Powinniśmy nauczyć się być szczęśliwi z tym co otrzymaliśmy, w końcu każdy może mieć swoje fajne życie 🙂 Niezależnie od tego, co będzie jutro. Miłego dnia!

Z okazji dnia bez mięska, gotuję dzisiaj moje ulubione risotto grzybowe (choć mam w domu jeszcze większego amatora tego dania!). Idealne danie na taki dzień 🍲 Chcecie przepis? Proszę bardzo:

Risotto z grzybami

Składniki

  • 350 g ryżu do risotto
  • 40 g grzybów suszonych
  • 3 szt cebule szalotki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 250 ml wina białe, wytrawne
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka sera mascarpone
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na półtorej godziny.
  • Po tym czasie wyjmujemy grzyby na sitko i odcedzamy je. Nie wylewamy pozostałego z nich wywaru.
  • Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na dużą patelnię albo rondel wlewamy olej, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy.
  • Wsypujemy ryż do risotto i mieszamy aż stanie się przezroczysty.
  • Następnie wlewamy 3/4 białego wina i mieszamy aż alkohol wyparuje.
  • Wlewamy wywar z grzybów i mieszamy do momentu, aż wchłonie go ryż. Następnie cały czas mieszając wlewamy po jednej chochli wywaru warzywnego. Gdy wywar zostanie wchłonięty, wlewamy kolejną – cały czas delikatnie mieszając. I tak za każdym razem aż ryż wchłonie całość. Całość zajmuje około 20 minut.
  • W połowie gotowania dodajemy posiekane grzyby.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a na sam koniec gotowania, dolewamy resztę wina i ponownie mieszamy.
  • Na sam koniec dodajemy łyżkę sera mascarpone i również mieszamy całość.
  • Po wymieszaniu całości przykrywamy patelnię albo rondel pokrywką i odstawiamy danie na 5 minut.
  • Risotto podajemy posypane świeżo startym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
A Ty? Chcesz mieć fajne życie?No jasne!
+ +

A Ty masz swoje fajne życie?
Zapisz się, aby otrzymywać mój newletter
i poszukajmy go wspólnie.

Jesteś na liście! Teraz sprawdź swoją skrzynkę mailową.

A Ty masz swoje fajne życie?
Zapisz się, aby otrzymywać mój newletter
i poszukajmy go wspólnie.

Jesteś na liście! Teraz sprawdź swoją skrzynkę mailową.

A Ty masz swoje fajne życie?
Zapisz się, aby otrzymywać mój newletter
i poszukajmy go wspólnie.

Jesteś na liście! Teraz sprawdź swoją skrzynkę mailową.